vrijdag 4 mei 2012

de sjakosj met het wondermooie handvat - een beetje uitleg ...

De communiekleren zijn al efkes in orde, maar de perfecte sjakosj bleek onvindbaar... Ofwel was het blauw niet het blauw dat ik zocht, ofwel was ze echt wel te duur, ofwel leek ze echt wel te goedkoop, ofwel was ze te groot, ofwel was ze té klein... Enfin, ge kunt nu misschien (terecht ;-) ) denken, die hilde da's precies geen gemakkelijke, maar ik geef niet graag geld aan iets wat niet helemaal mijn goesting is...

Tot ik in de veritas dit wondermooie handvat tegenkwam...

Ik was direct verliefd, en wist direct met welke stofjes ik het zou combineren. De blauwe gabardine van koekepeertje samen met een vrolijk stofje van Petit Pan...

Enig probleem, dit handvat zat in een zakje, maar dat was het dan ook, niets van uitleg, zelfs geen tekeningske, geen patroontje, helemaal niets... Maar ik moest en zou daar een sjakosjke mee maken. Dus wat denkwerk, wat opzoekingswerk en uiteindelijk een resultaat waar ik best wel tevreden mee ben.Het strikje kwam erop omdat een hele lieve vriendin mijn communiejuweeltjes maakte en daarin zit ook een strikje verwerkt ;-)
Nu wilde ik mijzelf volgende keer als ik er eentje zou maken het denkwerk besparen, dus maakte ik een stappenplan. En hier komt ie dan, mijn "handleidingske". Bijlange niet zo schoon als de handleidingen die ik vaak bij andere blogmadammen tegenkom, maar dat moet je er maar bijnemen ;-)

Ik moet nog eens uitzoeken hoe je een patroon toevoegt, dus voorlopig zullen jullie het moeten stellen met onderstaande foto. Niet zo moeilijk om over te nemen, de afmetingen die ik gebruikt heb staan erbij.


 Nodig:
* 2 keer buitenstof, 2 keer binnenvoering, 2 keer vlieseline (ik gebruikte strijkbare, gewatteerde uit de veritas) Bij de vlieseline knip je de hoekjes er al uit.
* een strook in de binnenstof als sierband voor op buitenkant van 28 x 7 cm
* klein strookje voor strikje (optioneel) en button die je overtrekt in voeringstof
1. Vergeet niet de merkjes voor de hoekjes en de punten A en  B over te nemen!


2. Strijk de vlieseline op de buitenstof (zo wordt die straks nog eens extra vastgestikt als de sierband erop komt) en stik alle hoekjes.

3. Hier beging ik een foutje, ik maakte eerst het strikje en maakte het al vast op de sierband, maar dat doe je beter na stap 4 (mijn stikvoetje week nadien even af bij het passeren van het strikje)
 4. Stik de sierband vast op de buitenstof  (strijk eerst de zijkanten naar binnen zodat je een strook krijgt met breedte naar wens). Leg de bovenkant van de sierband tegen merkteken B (dat maakt het straks een stuk makkelijker!)
De vlieseline is zo nog eens extra mee vastgestikt). En eigenlijk komt nu pas het strikje erop en ook de button.
5.  Leg de twee buitenstofdelen op elkaar en speld ze vast.

 6. Naai ze vast van het ene merkteken B (da's dus de bovenkant van je sierband) tot het andere en hecht beide uiteinden goed vast!!!
 7. Doe hetzelfde voor de voering, maar laat een keeropening onderaan.
 8. Knip de merktekens B in tot 0,3 cm vanaf de naad.

 9. Vouw de buitenstof weer naar buiten en stop deze in de voering.
 10. Speld de openingen van beide zijden vast en stik ze vanaf merkteken A tot merkteken B (begin sierband dus weer). Doe dit zéér zorgvuldig om een mooie afwerking te bekomen!

 11. Speld de bovenkant van de stof met de goede kanten op elkaar en stik vast (op 1 cm van de rand)
12. Keer de stof door de opening in de binnenvoering en naai het keergat dicht.
 13. Stop de voering weer in de tas en strijk mooi plat.
Naai een rechte steek (of een siersteekje) op ongeveer 1,5 cm van de bovenrand zodat je een tunnel krijgt waar het ijzeren staafje door moet.
14.  Tassenbeugel bevestigen, en klaar...
18 opmerkingen:

 1. Oh Hilde, fantastisch! Ik scroll hier snel naar beneden om een reactie te plaatsen, dus gedetailleerd lezen en vooral nadoen zal voor later zijn! Joepi, heel blij met deze handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die ga ik zeker bijhouden. Bedankt voor de uitleg! Ik hoop dat ik morgen bij veritas geraak en dan breng ik ook zo'n mooi handvat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is zo mooi ! Ongelofelijk ! Ik vind jou echt zo'n krak, niet te doen ! Ik zou dus echt aan geen kanten snappen hoe ik er ook maar zou moeten aan beginnen. Maar nu heb ik wel een handleiding als ik dat eens grondig wil onderzoeken !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nu moet je wel niet overdrijven é, jo ;-). En als ik jouw maaksels zie, dan ben ik er echt van overtuigd dat jij dat zonder ook maar één enkel probleem zelf ook zou kunnen hoor ;-)

   Verwijderen
 4. prachtig: de kleuren, de stoffencombinatie, het model, het handvat... het hele totaalplaatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. WAUW!!! PRACHTIG!!! Zo mooi! Ik ga hem op pinterest gooien ... gewoon MACHTIG!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt mooi! Ik heb hem ook al op pinterest gezet :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. da's echt super schoon!
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. geweldig goed gedaan en uitgelegd, binnenkort loopt er nog zo een sjakoske rond...maar dan anders en op zijn Sofie's hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een prachtige stoffencombinatie. Heel knap dat je de handtas zelf maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, ik wenste dat ik het ook kon !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vandaag in de Veritas alvast zo een hengsel gekocht, nu nog nadenken over de stofjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen

pin it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...